Till innehåll på sidan

Gestaltad livsmiljö

En av BY2030:s grundpelare är politikområdet gestaltad livsmiljö. Gestaltad livsmiljö handlar om hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv påverkar invånares vardag. 

Utbildning för kommuner

BY2030 har erbjudit Kronobergs kommuner utbildningar kring hur de i praktiken kan arbeta med gestaltad livsmiljö, med fokus på mindre samhällen. Dessa utbildningar har riktat sig till kommunanställda inom samhällsbyggnad, kultur, kulturmiljö, hållbarhet och drift. Är du intresserad? Kontakta byarkitekt Eva Haraldsson. 

Nätverk för gestaltad livsmiljö

Internationellt nätverk: New European Bauhaus

BY2030 är delaktiga i EU-initiativet New European Bauhaus. BY2030 är ett lokalkontor (local chapter) inom New European Bauhaus – det första i Sverige. Lokalkontoret heter Woodland Living Chapter och kommer att vara en mötesplats i sydöstra Sverige för frågor som rör gestaltad livsmiljö. Det sker i partnerskap med Region KronobergInterior Cluster SwedenSvensk Form SmålandResearch Institutes of Sweden (RISE) och koordineras av Linnéuniversitetet.

Nationellt nätverk: Regionala nätverksnoder för gestaltad livsmiljö

BY2030 är delaktiga i ArkDes nätverk för gestaltad livsmiljö. I nätverket samlas hela Sveriges regioner: från Skåne till Norrbotten. Nätverket består av sakkunniga inom olika områden, till exempel bild- och formkonsulenter, designers, arkitekter och samhällsplanerare. Syftet är att effektivisera, öka spridningen och uppnå regional och lokal förankring av gestaltad livsmiljö.

Vad är gestaltad livsmiljö?

Politik för Gestaltad Livsmiljö presenterades 2018 (Prop. 2017/18:110). Det politiska målet slår fast att arkitektur, form, design, konst och kulturarv har avgörande betydelse i samhällsbygget eftersom den gestaltade livsmiljön påverkar alla människor i deras vardag utifrån bland annat hälsa och välbefinnande. Gestaltad livsmiljö ska, enligt politiken, ses som ett sammanhållet område där alla dessa perspektiv samspelar och berikar varandra.

Antaget politiskt mål är att ”Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön.”

Läs mer på Boverkets webbplats om gestaltad livsmiljö.