Vi vill göra det lättare att cykla i byn
Genom projektet Byresan vill vi göra det lättare att ta cykeln inom och mellan byar och mindre samhällen. Du som bor på platsen är central för projektet – utvecklingen ska ske med ditt behov och dina erfarenheter i fokus.
Du vet säkert redan att både hälsan och klimatet tjänar på att vi cyklar istället för att ta bilen. Men att gå från ord till handling kan vara svårt. Därför får du som annars tar bilen chansen att testa en elcykel under sex veckor genom projektet Byresan – funkar vardagen med färre bilresor? Och hur är egentligen möjligheterna att cykla på en mindre ort? Med hjälp av dina erfarenheter tittar vi närmare på infrastrukturen för att se vilka möjligheter för att få fler att cykla och gå.
Du som bor här kan få låna en elcykel:
Ryssby: vecka 12–17- Lagan: vecka 20–25
- Urshult: vecka 28–33
- Strömsnäsbruk: vecka 36–41
- Moheda: vecka 43–48
Det finns också möjlighet att låna ellådcykel och vikcykel.
Anmäl ditt intresse att låna elcykel här
Under 2025 och 2026 kommer fler orter få möjlighet att testa elcyklar. Vilka dessa orter blir är inte bestämt ännu.
Lämna feedback efter din testperiod
Efter att du har testat elcykeln får du svara på en enkät om hur det var att cykla på orten. Kunde du ta dig fram utan svårigheter? Kändes det säkert? Saknades det cykelvägar? Denna feedback kommer regionen och kommunerna ha stor nytta av i framtida utvecklingsarbete.
Varför satsar vi på detta?
Många människor är idag begränsade att röra sig tryggt mellan platser utanför städerna beroende på en bristande infrastruktur för exempelvis gående och cyklister. Vi vill utmana det befintliga systemet för att se vilka möjligheter som finns idag och identifiera hinder inom policy och regelverk – målet är att göra det lättare att resa hållbart även på mindre orter. En del av projektet kommer också titta närmare på hur det finmaskiga vägnätet på landet kan stärka den hållbara omställningen.
Du som bor på landet och i mindre byar är centrala för projektet. Vi kommer att inkludera by- och ortsborna genom olika dialoger för att säkerställa att de boendes behov och erfarenheter är i fokus. Hör gärna av dig till projektledaren Åsa Forss om du har tankar eller idéer.